ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προπονητής ιστιοπλοΐας: Έφεση κατά της αθώωσης από την κατηγορία του βιασμού άσκησε η εισαγγελέας

Έφεση κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, κατά το σκέλος που αφορά στην κατά πλειοψηφία αθώωση του προπονητή ιστιοπλοΐας για τον βιασμό της ανήλικης αθλήτριάς του, ασκήθηκε από την εισαγγελέα Εφετών, Ιωάννα Τσάλη.

Στην έφεσή της η εισαγγελέας επικαλείται απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία για να στοιχειοθετηθεί βιασμός δεν απαιτείται το θύμα να αντιστάθηκε ενεργά, αλλά αρκεί η πράξη να έγινε παρά την αντίθετη βούλησή του, με την άσκηση σωματικής βίας που εξουδετέρωσε την αντίστασή του, όπως μεταδίδει το dikastiko.gr.

Παράλληλα, στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι ακόμα και αν το θύμα δεν αντιστάθηκε καθόλου στη σωματική βία, στοιχειοθετείται βιασμός λόγω του φόβου να προβάλει αντίσταση ή λόγω του αιφνιδιασμού ή λόγω των ασθενών σωματικών δυνάμεών του ώστε θεώρησε ανέφικτη ή μάταια την αντίσταση.

«Ενώ η παθούσα ήταν παιδί, την προσέγγισε λεκτικά και σωματικά και την κολάκευε. Από το 2010 ασκούσε βία σωματική και λεκτική και απειλούσε ότι θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένεια της εάν μιλούσε. Την έθεσε σε κατάσταση υπακοής και η παθούσα λειτουργούσε σε καθεστώς ψυχολογικής πίεσης, φόβου, σύγχυσης και άγχους. Δεν μπορούσε να του ασκήσει αντίσταση. Χειραγωγήθηκε από τον κατά πολύ μεγαλύτερο σε ηλικία προπονητή της» αναφέρει για τα πραγματικά περιστατικά η κα Τσάλη.

Τέλος, όπως εξηγεί, η παθούσα δεν υπέπεσε σε αντιφάσεις και περιέγραψε πραγματικά γεγονότα: «Δεν προέκυψε ότι είχε κάποιο κίνητρο ή σκοπιμότητα ή όφελος να τον καταγγείλει μετά την πάροδο τόσων ετών. Ελάμβανε και πριν χορηγίες. Εάν ήταν ψευδή τα όσα κατήγγειλε, δεν θα προέβαινε σε εξιστόρηση περιστατικών που την εκθέτουν στο πανελλήνιο».

ethnos.gr