ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κώστας Λεβέντης: “Χρειάζεται χρόνος για να αποκατασταθεί η ταξιδιωτική εμπιστοσύνη”

Τα αποτελέσματα που πέτυχε ο Τουρισμός παρουσιάζει το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κώστας Λεβέντης, κάνοντας λόγο για ένα ποσοστό τουριστικών αφίξεων που δεν θα ξεπεράσει το 20 με 25 τοις εκατό, σε πανελλαδικό επίπεδο, συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα.

Αντίστοιχη η εικόνα και στην περιοχή μας, στην οποία με εξαίρεση τον Αύγουστο, τα ποσοστά κινήθηκαν σε ανάλογα επίπεδα, γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα για τον Τουρισμό και, παράλληλα, θέτει προ των ευθυνών τους όλους τους αρμοδίους και καθιστά αναγκαία μια νέα προσέγγιση, ειδικά σε ότι αφορά την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Λεβέντης “το μόνο σίγουρο είναι πως οι επιπτώσεις από την πανδημία θα είναι τεράστιες και μακροπρόθεσμες, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την απασχόληση” και “ήδη ζητείται περαιτέρω στήριξη σε επίπεδο χρηματοδότησης, φορολογικό και εργασιακό, με ολόκληρη την ταξιδιωτική αλυσίδα να βρίσκεται στο κόκκινο: ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, μεταφορές, εστίαση“, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η ταξιδιωτική εμπιστοσύνη.

Συνέντευξη στον Απόστολο Γκόγκα

Ερ.: Καθώς οδεύουμε προς το τέλος της τουριστική σεζόν, ποια η εικόνα του τουρισμού στη χώρα μας;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που μένουν να επιβεβαιωθούν και από τα τελικά  στοιχεία των αεροδρομίων βασικών εισόδων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά κυρίαρχα αυτών που  θα διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα των περιφερειακών αεροδρομίων που από τον Ιούλιο  έως τέλος Οκτωβρίου θα μας δώσουν την τελική εικόνα, θεωρείται πως φέτος θα διατηρηθεί μόλις το 20%-25% των τουριστικών αφίξεων.
Η πτώση της κίνησης επίσης, υπολογίζεται πως θα είναι πολύ μεγάλη αντίστοιχα και  για στα χερσαία σύνορα.

Ερ.: Τελικά, το άνοιγμα του Τουρισμού λειτούργησε θετικά, από οικονομικής απόψεως; Επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις για το καλοκαίρι που μας πέρασε;

Το άνοιγμα του τουρισμού για τους «θαρραλέους» ξενοδόχους, κυρίαρχα των μικρής δυναμικότητας καταλυμάτων η των αλυσίδων που διαχειρίστηκαν την εν μέρη λειτουργία των μονάδων τους ανά περιοχή, ήταν η ηχηρή απάντηση μας, ειδικά στο εξωτερικό ότι η τουριστική Ελλάδα είναι εδώ και με ασφάλεια υποδέχεται τους επισκέπτες μας.

Θετική η προσπάθεια με το άνοιγμα του τουρισμού, για το μέλλον της συνέχειας της τουριστικής δραστηριότητας, τα απόνερα πολλά και η ζημιά στην λειτουργία τους και της διατήρησης των θέσεων μεγάλη.

Η  κυβέρνηση εξάγγειλε θετικά μέτρα, αλλά η εφαρμογή τους  έχει εμπλακεί για άλλη μια φορά στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στην άρνηση των δημοσιών λειτουργών να εφαρμόσουν τις Κ.Υ.Α και της Π.Ν.Π.  αγγίζουν τα όρια της κατάχρησης εξουσίας στους επιχειρηματίες οι οποίοι βλέπουν την ρευστότητα τους στα κόκκινα και το σύστημα να σφυρίζει αδιάφορα.
Είναι γελοία και προκαλεί τους ανθρώπους του τουρισμού η μη στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων που εξαντλούν την «στήριξή» τους στις διαφημίσεις τους που «μοιράζουν χρήματα».

Ερ.: Σε ποια επίπεδα κινήθηκε η τουριστική κίνηση στο Πήλιο και στις Σποράδες;

Η χερσαία Μαγνησία για άλλη μια φορά απέδειξε ότι η εσωτερική αγορά είναι το δυνατό της χαρτί αλλά και αναδείχθηκε συγχρόνως , ότι οι αγορές που την στηρίζουν στο διάστημα εκτός Αυγούστου ,που σημείωσε πληρότητα περίπου στο 90% ,δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα κενά με αποτέλεσμα οι πληρότητες να είναι σε χαμηλά επίπεδα γύρω στο 30%
Αγορές τόσο από τον οδικό Τουρισμό αλλά και αγορές που την τελευταία στιγμή «έκλεισαν», λόγω της πανδημίας δημιουργήσαν χαμηλές πληρότητες και αδυναμία να έχουμε υψηλές πληρότητες.  .

Οι Βόρειες Σποράδες, τα νησιά μας ακολούθησαν την υπόλοιπη νησιώτικη Ελλάδα με πληρότητες 20%-25% και μόνο για λίγες μέρες στην καρδιά του Αυγούστου έφτασαν στο 60% περίπου.
Οι απώλειες μεγάλες αλλά κατάφεραν και εδώ οι ξενοδόχοι, να μην κλείσουνε τους προορισμούς και να πούνε το μεγάλο παρών υποστηρίζοντας την τοπική οικονομία στο ελάχιστο μεν, ουσιαστικά όμως στην λειτουργεία του προορισμού

Ερ.: Ποιες οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται; Υπάρχει η δυνατότητα για διαμόρφωση ενός μοντέλου δωδεκάμηνου τουρισμού;

Ξύλινα λόγια και θεωρητική ερώτηση , αλλά η πράξη είναι πολύπλοκη και απαιτεί σχεδιασμό ένθεν και ένθεν, με το ένθεν,  των επιχειρηματιών να το πολεμάνε με άσφαιρα, συγχρόνως αβοήθητοι με τεράστια προβλήματα στην επιμήκυνση της περιόδου.
Η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας ..διασφαλίζουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αλλά και εδώ η γραφειοκρατία καλά κρατεί.
Οι επιχειρούντες στους προορισμούς που μπορούν να λειτουργήσουν σε περιόδους και περιοχές που μπορούν να υποστηρίξουν 12 δεκάμηνη λειτουργία και να τονωθεί η τοπική οικονομία το πράττουν στην ουσία με δική τους πρωτοβουλία αυτοσχεδιάζοντας με ιδέες τις περισσότερες φορές επιτυχημένες , κοστοβόρες αλλά ελπίζοντας και «επενδύοντας» στο μέλλον. Αυτό όμως δεν μπορεί να κρατήσει και να ποντάρεις στην επιμήκυνση της περιόδου χωρίς να υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή τόσο των επιχειρηματιών του τουρισμού και όχι μόνο, όσο και των φορέων τοπικής, περιφερειακής, εθνικής διοίκησης.

Ερ.: Με βάση τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία, ποιες οι προοπτικές που υπάρχουν για τον ελληνικό τουρισμό στο μέλλον;

Με πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Προβλέψεων επί του 50% περίπου των ξενοδοχείων που λειτούργησαν μετά το lockdown σ όλη την επικράτεια, 6027 ξενοδοχεία άνοιξαν, και ήδη έως σήμερα 4010 έκλεισαν, ενώ είναι ορατό ποια ότι τα έσοδα που αρχικά είχε εκτιμηθεί 2,8 δις. ευρώ δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται .

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, είπε με νόημα: “…Φέτος κάνουν κουμάντο οι λοιμοξιωλόγοι. Το στοίχημα ήταν η σοβαρή αντιμετώπιση και οι ξενοδόχοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, βάζοντας μια παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια. Το μεγάλο ζήτημα πλέον είναι η λήψη μέτρων για να υπάρξει η γέφυρα μέχρι την Άνοιξη του 2021, ώστε να επιβιώσουν τα ξενοδοχεία”.

Για το θέμα των εισπράξεων, ο κ. Βασιλικός είπε ότι η αρχική εκτίμηση του ΙΤΕΠ για ξενοδοχειακά έσοδα 2,8 δισ. ευρώ, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται και θα είναι χαμηλότερα.

Τόσο η ανάκαμψη της τουριστικής αγοράς διεθνώς, όσο και η αποκατάσταση της ταξιδιωτικής εμπιστοσύνης θεωρείται πως θα πάρουν χρόνο. Και ενώ tour operators και μεγάλοι όμιλοι κρουαζιέρας έχουν μεταθέσει μεγάλο όγκο των κρατήσεων για το 2021 και συμβόλαια με ξενοδόχους έχουν σχεδιαστεί εξαρχής, η αγωνία είναι μεγάλη και το μέλλον καθόλου προβλέψιμο. Ίδια η κατάσταση και στις αεροπορικές εταιρείες που αναπροσαρμόζουν πτητικό πρόγραμμα και δρομολόγια.

Κανείς αυτήν τη στιγμή, εάν δεν αντιμετωπιστεί η πανδημία και δεν κυκλοφορήσει εμβόλιο, δεν μπορεί να προδιαγράψει τις συνθήκες που θα επικρατούν την επόμενη χρονιά, διεθνώς, στην Ελλάδα και στις ανταγωνιστικές χώρες. Σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει, ούτε σε επίπεδο τιμών.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι επιπτώσεις από την πανδημία θα είναι τεράστιες και μακροπρόθεσμες, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την απασχόληση.

Ήδη ζητείται περαιτέρω στήριξη σε επίπεδο χρηματοδότησης, φορολογικό και εργασιακό, με ολόκληρη την ταξιδιωτική αλυσίδα να βρίσκεται στο κόκκινο: ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, μεταφορές, εστίαση.